3 “Quinoa bowla”

Obožavamo kvinoju. Obožavamo kako se kombinira uz sva jela. Jednostavna je i multifunkcionalna. Odlično funkcionira kada se skuha dan unaprijed, asvima nam olakšava pripremu obroka kojeg dovršavamo za svega par minuta. Kvinoja je pseudo žitarica, gluten free, jako bogata proteinima i vlaknima – nutrijentima koji su važni za dugotrajan osjećaj sitosti. Povoljno djeluje i na naš probavni sustav. Odličan je izvor folata, magnezija, cinka i željeza.

PRIPREMA

S kvinojom možete kombinirati sve što poželite, potrebno je samo otvoriti vaš hladnjak. Predlažem puno šarenog i raznovrsnog povrća koje se termički kratko obrađuje. Mahunarke su dobar izbor zbog proteina, uz koje obavezno serviram umak. Može biti i onaj najjednostavniji – maslinovo ulje i limun ili se poigrajte uz dodatak paste od sezama (tahinija) ili maslaca od kikirikija, shoya (ili soya) umaka. Ma apsolutno sve funkcionira. I ne zaboravite neki “crunchy” element – npr. tostirane sjemenke. I to je to. Bogat, nutritivno izbalansiran, zdrav i hranjiv obrok za cijelu obitelj.

Jako je bitno da ju prije konzumacije namočite par sati (4-6h) radi lakše probavljivosti, kao i kod većine žitarica. Za kvinoju je specifično da ju treba dobro isprati kako biste izvukli njenu gorčinu. Nakon namakanja poželjno ju je isprati u 2 do 3 promjene vode. Kuhajte u omjeru 1:2 (kvinoja, voda) 15-20 minuta na srednjoj vatri uz dodatak prstohvata soli. Trebala bi upiti svu vodu, biti rahla i s postojanom teksturom. Svakako provjerite par puta tijekom kuhanja da vam se ne prekuha. Za 3 kvinoja zdjele, potrebno je oko 200g kvinoje.


1. KVINOJA ZDJELA S GLJIVAMA, BROKULOM I KIKIRIKI UMAKOM

Skuhajte cvjetove 1 brokule u slanoj kipućoj vodi par minuta. Pazite da se ne prekuhaju. Procijedite. Za to vrijeme na tavi uz dodatak sezamovog ili maslinovog ulja prepržite 150-200g gljiva. Pred kraj dodajte 2 sitno sjeckana češnjaka i podlijte sa malo soya ili tamari umaka. Tostirajte sezam na suhoj tavi 2-3 minute pazeći da ne zagori. Mrkvu strugačem izrežite na tanke trakice. Kada pripremite sve priloge, slažete u zdjelice redom: kvinoja, brokula, gljive, trakice mrkve. Obilato začinite s maslinovim uljem i sokom od pola limuna, te poslužite uz kikiriki umak.


KIKIRIKI UMAK

• 2 žlice kikiriki maslaca
• 2 žlice soya umaka (* za GF varijantu koristite tamari)
• 1 sitno sjeckani /protisnuti češnjak
• pola žličice ribanog korijena đumbira.

Pomiješajte sve sastojke te u slučaju gustoće, dodajte malo vode. Po želji možete dodati i mrvicu chilija.

2. SALATA OD RADIČA, BATATA, ŠIPKA I KVINOJE

1. Jedan veći batat isjeckajte na sitne kockice.
2. Začinite sa začinima po želji (pumpkin spice, chili, češnjak u prahu), ali nemojte soliti dok batat nije gotov. Pospite s malo palente kako bi kockice bile hrskavije.
3. Pecite na gheeju ili kokosovom ulju 12-15 min na 200°C.
4. Za to vrijeme tostirajte bučine sjemenke na suhoj tavi uz par kapi maslinovog ulja, dok se ne napuhnu. Posolite.
5. Kad je batat pečen, posolite ga i pripremite salatu.

Slažite – radič i matovilac, kvinoja, hrskavi batat, tostirane bučine sjemenke i zrna šipka (za alternativu možete koristiti pečene kockice cikle ili brusnice). Sve zajedno začinite s maslinovim uljem, malo jabučnog octa i par kapi limuna te uživajte u šarenoj salati

3. KVINOJA ZDJELA S HRSKAVIM TOFUOM I TAHINI UMAKOM

• 4-5 feta dimljenog tofua (debljine 0.5cm)
• 1 avokado
• kuhani slanutak

Tofu izrežite na manje komade (1 fetu na 4 trokuta). Uvaljajte u tapioku ili kukuruzni škrob uz dodatak malo začina (npr. prstohvat kajenskog papra). Prepržite na sezamovom ulju sa svih strana dok ne porumeni i postane hrskav.

U zdjelu složite kvinoju, polovicu oguljenog i nasjeckanog avokada, malo slanutka te hrskavi tofu. Obilato prelijte s tahini umakom i po želji začinite s malo sriracha ili chili umaka.

TAHINI UMAK

• 2 žlice tahinija
• 4 žlice vode
• sok pola limuna
• sol, papar

Sve sastojke dobro izmiješajte dok se ne sjedine te koristite kao umak.
Sezam je izuzetno zdrava namirnica koju je preporučljivo uključiti u razne obroke i kombinacije. Isto vrijedi i za pastu od sezama – tahini.
Značajni je izvor kalcija te ga je dobro konzumirati na dnevnoj razini kada se prehrana bazira na namirnicama biljnog podrijetla.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Više ideja za kućne zdrave obroke pronađite na mom IG profilu @kate_homecooking
https://www.instagram.com/kate_homecooking/

Copyright © 2019-2022 by Home Kate. All rights reserved. The designs on this website are copyrighted material.